İHRACATÇILARA YEŞİL PASAPORT UYGULAMASI BAŞLADI
İhracatçı firmaların uzun süredir beklediği yeşil pasaport uygulaması,13/2/2017 tarihli ve 582 sayılı yazısı üzerine ,5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 20/2/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır. T.C.Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Son 3 takvim yılı itibari ile yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport verilmektedir.
• Yıllık Ortalama İhracatı 1-10 milyon ABD doları arasında (10 milyon dolar dahil) olan firmaların 1 yetkilisine,
• Yıllık Ortalama İhracatı 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların 2 yetkilisine,
• Yıllık Ortalama İhracatı 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların 3 yetkilisine,
• Yıllık Ortalama İhracatı 50-100 milyon dolar arasındaki firmaların 4 yetkilisine,
• Yıllık Ortalama İhracatı 100 milyon doların üzerinde olanların ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecek.
Belirtilen tutarda ihracat yapan firmaların yetkililerine, Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına veya affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmaması kaydıyla, iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek.
Karar uyarınca, hususi damgalı pasaport alabilecek durumdakilerin eş ve çocuklarına yeşil pasaport verilmeyecek.
İlgili maddede belirtilen tutarda mal ihracatı yapan firmalar resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek ve her yılın 15 Şubat tarihine kadar Bakanlığın bölge müdürlükleri ile ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine bildirilecek.
İhracatçı firmaların sahipleri, ortakları ve çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebilecek. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilecek.
Hususi damgalı pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu aracılığıyla yapılacak. İhracatçı birlikleri, müracaat sahibinin firma yetkilisi olduğuna ve talep formunu imzalayan firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin anılan yetkiyi haiz olduklarına dair ibraz edilen belgeleri inceleyecek. İmzalanan talep formu, bölge müdürlüğünün imzasına sunulacak.